Rubrikbild: Stefan Casta ungdomsböcker
Rubrikbild: Stefan Casta ungdomsböcker
På gång
Diverse fakta
Barnböcker
Ungdomsböcker
Faktaböcker för vuxna
Pimseman intervjuar
Startsidan
Rubrikbild: Stefan Casta ungdomsböcker

Flickan ligger utspilld i blåbärsriset. Vid hennes huvud reser sig en liten mossbevuxen stubbe. Intill stubben ligger en dansk ölflaska. Flickan är nästan naken. Hennes tjocka röda tröja är uppdragen mot halsen. Remmen till en orange flytväst har snott sig om flickans arm.

Det är en vacker flicka. Hennes hår är mörkt och lite rufsigt för tofsen som hon brukar samla det i har gått upp och den röda snodden ligger under flickan. Hon är femton år. Hon har ett litet silverhjärta i en kedja runt halsen.

Det är en vacker plats. Vita skogsstjärnor blinkar i mörkret och harsyran har målat sina blad i skira gröna nyanser. En liten skogsbäck mumlar i närheten.

Älvorna som finner flickan kan inte förstå vad som hänt. De tassar försiktigt runt henne. De talar viskande till varandra för de tror att hon är en död prinsessa. De plockar sju vita skogsstjärnor och lägger under flickans huvud.

Småtrollen som kommer till platsen blir mycket upprörda över vad de ser. De ordnar till flickans kläder och hänger upp trosorna i en nyponbuske. Torkar av lite blod i flickans ansikte med mjuk mossa. De lägger jeansen som en pläd över hennes ben. Häller ut det som är kvar i ölflaskan och reser den mot stubben. De kan inte förstå varför någon gör på detta viset. Deras uppskrämda röster drar till sig ekorrar och skogsmöss.

Så samlas de omkring flickan. Älvor och småtroll, skogsmöss och ekorrar. Hela den magiska midsommarnatten vakar vid flickans sida.

När solen går upp och Guds öga upptäcker vad som skett rynkar Vår Herre sin panna. Dessa människor, tänker han. Dessa förtvivlade människor! Så suckar han så tungt att det börjar blåsa den här morgonen.

Så börjar en vanlig dag på planeten Jorden. En lite blåsig morgon, men annars en dag som de flesta andra. Utan midsommarnattens starka krafter. Blommorna i skogen sträcker på sig. Det har varit en kort natt. Snart ska de öppna sig och börja blomma igen. Människor på halva jorden ska strax vakna och borsta tänderna och äta den välsignade frukosten. Människor i Japan dricker en kopp grönt kvällste. Livet går vidare utan att vi tänker särskilt mycket på det. Vi älskar varandra och bråkar med varandra och älskar varandra igen. Så som det väl är för de flesta av oss.

Men flickan i blåbärsriset ligger kvar. Solen värmer henne nu. Kroppen vilar alldeles stilla som om hon sover mycket djupt och drömmer en saga som är vackrare än denna.

En häxas mörka ande flaxar bort över skogen och skriker klagande: Maria! Maria!